Penang – Hospital Balik Pulau (HBPULAU)

Hospital Balik Pulau (HBPULAU)Hospital Bukit Mertajam (BOSPBM)Hospital Kepala Batas (HKBATAS)Hospital Pulau Pinang (HPP)Hospital Seberang Jaya (HSBJY)Hospital Sungai Bakap (HSBAKAP)

Penang – Hospital Balik Pulau (HBPULAU)

Hospital Balik Pulau
Balik Pulau
Balik Pulau, Pulau Pinang
11000 Balik Pulau
Pulau Pinang  
Tel: 04-8669333
Fax: 04-8666058
http://hbpulau.moh.gov.my/v2
Jumlah Katil: 71

PENGENALAN
Hospital Balik Pulau merupakan salah sebuah dari enam buah hospital di Negeri Pulau Pinang. Hospital ini bertanggungjawab memberikan perkhidmatan perubatan kepada penduduk-penduduk di sekitar Daerah Barat Daya yang mempunyai keluasan 17,345.15 hektar atau 173.45 km persegi. Penduduk di sekitar Barat Daya berjumlah lebih kurang 215 000 orang (Bancian tahun 2009). Kebanyakan penduduk-penduduk terkumpul di lima pekan kecil iaitu :-

(i) Bandar Balik Pulau/Genting
(ii) Bayan Lepas
(iii) Teluk Bahang
(iv) Bayan Baru

Kebanyakan penduduk di kawasan Barat Daya adalah pekebun kecil,pekerja kilang, pegawai kerajaan,nelayan dan peniaga.

Hospital ini terletak di atas 3.2 ekar tanah di tengah Bandar Balik Pulau. Memberikan rawatan pesakit luar dan juga dalam kepada penduduk. Hospital ini mempunyai 71 buah katil dan kakitangan seramai 240 orang

Kebanyakan pesakit yang dirawat di Hospital Balik Pulau datang dari Bandar Balik Pulau dan pekan-pekan berhampiran seperti Genting, Sungai Pinang dan Telok Kumbar. Tidak ramai penduduk dari bandar Bayan Lepas, Bayan Baru dan Teluk Bahang yang datang ke hospital ini kerana masalah perhubungan dan pengangkutan.

Dari segi kedatangan orang ramai ke Jabatan Pesakit Luar 2009 ialah 45, 479 orang dan Jabatan Kecemasan 33,474 orang untuk mendapatkan rawatan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *