Sabah – Hospital Queen Elizabeth (QEH)

Hospital Beaufort (HBEAUFORT)Hospital BeluranHospital Duchess Of Kent (HDOK)Hospital Keningau (HKGU)Hospital Kinabatangan (HKBTGN)Hospital Kota Belud (HKOTABELUD)Hospital Kota Marudu (HKM)Hospital Kuala Penyu (HSPKPYU)Hospital KudatHospital Kunak (HKNK)Hospital Lahad Datu (HLDU)Hospital Mesra Bukit Padang (HMBP)Hospital Papar (HPAPAR)Hospital Pitas (HPITAS)Hospital Queen Elizabeth (QEH)Hospital Queen Elizabeth II (HQE2)Hospital Ranau (HRANAU)Hospital Semporna (HSPN)Hospital Sipitang (HSIPITANG)Hospital Tambunan (HTBN)Hospital Tawau (HTWU)Hospital Tenom (HTENOM)Hospital Tuaran (HTUARAN)Hospital Wanita dan Kanak-Kanak Sabah (HWKKS)

Sabah – Hospital Queen Elizabeth (QEH)

Hospital Queen Elizabeth
Karung Berkunci N0.2029
Kota Kinabalu, Sabah
88586 Kota Kinabalu
Sabah  
Tel: 088-517555
Fax: 088-318605
http://qeh.moh.gov.my
Jumlah Katil: 589

Sejarah Hospital

Bangunan asal Hospital Queen Elizabeth Kota Kinabalu telah dibina di Jesselton pada tahun 1957, sebaik sahaja selepas Perang Dunia Kedua di batu satu, Jalan Tuaran di sebelah bangunan Radio Malaysia Sabah. Hospital asal dibina dari papan-papan kayu dengan bumbung-bumbung atap.
Front view of Jesselton Hospital

Pada masa itu hospital mengandungi hanya satu blok bangunan, iaitu blok pada masa ini dikenali sebagai bangunan hospital lama.

Hospital telah dibina diatas bukit di batu 1½, Jalan Penampang. Di awal hospital mengandungi satu-satunya 208 katil. yang pada masa yang sama Hospital Tuberculosis telah dibina di satu lagi bukit berhampiran, ini mengandungi 135 katil. Sejak perasmiannya dalam 1957, hospital Queen Elizabeth menjalani pembangunan pesat. Perubahan ini membuatkan hospital bertambah besar dan lebih kompleks dengan tambahan beberapa bangunan baru dan kerja pengubahsuaian bangunan-bangunannya dari semasa ke semasa.

Dalam 1967 sebuah blok baru dibina untuk menampung jabatan Outpatient dan makmal Central. Ini Outpatient Department lama sedia ada pada masa yang sama telah dibangunkan menjadi Physiotherapy Unit. Dalam 1980 Maternity and Nursery Block juga telah dibina. Seterusnya pada bulan Mei 1981 First Class Maternity Unit diselengara dan menjadi wad kanak-kanak. Pejabat Pentadbiran pula ditempatkan semula untuk tingkat satu di bangunan lama dan kawasan yang dikosongkan telah diambil alih oleh Laboratory. Pada masa yang sama Unit Kecemasan terletak dalam jabatan pesakit luar telah dibesarkan di satu kos RM75,000.

Pembangunan terbesar berlaku dengan pembinaan Tower blok di kos RM 20 juta dalam 1981. Perasmian Tower Block pada Disember 1981 telah mengubah keseluruhan hospital apa dahulunya hanya bangunan yang biasa dan kecil kini mempunyai satu bangunan tinggi yang telah dilengkapkan dengan pelbagi kemudahan yang lebih baik daripada sebelum ini.

Blok Menara mengandungi CCSD, farmasi Inpatient, jabatan Radiology, jabatan oftalmologi, beberapa wad pembedahan , wad kelas pertama dan wad VIP. Pada masa ini hospital Queen Elizabeth ialah hospital terbesar di negeri Sabah. Ia pusat rujukan untuk semua hospital daerah yang mengandungi 589 katil. Hospital juga menyediakan beberapa bidang utama rawatan perubatan, termasuk unit Burn dan unit Paediatric Intensive Care. Walau bagaimanapun pembangunan Queen Elizabeth Hospital masih berterusan. Plan induk yang mula dalam 1995 akan dilaksanakan dalam 2 fasa. Sertakan dalam rancangan ialah pembinaan 2 menara baru blok-blok yang akan termasuk unit Accident and Emergency yang baru, Pusat Makmal, beberapa wad-wad dan sambungan Unit Rawatan Rapi sedia ada dengan tambahan satu Coronary Care Unit. Perkembangan-perkembangan ini akan membawa hospital dengan yakin ke dalam abad ke-21 dan hospital akan memainkan satu tugas penting untuk membangunkan sebuah masyarakat yang progresif dan sihat.

Misi
Pewujudan pelbagai jenis perkhidmatan merangkumi perkhidmatan pesakit dalam, pesakit klinik pakar, kecemasan dan penjagaan ambulatori dengan penekanan terhadap kemuliaan insan
Perkhidmatan penggalakkan, pencegahan, penyembuhan, pemulihan dan paliatif
Memupuk anggota agar berdedikasi, terlatih, cekap dan penyayang melalui pendidikan perubatan berterusan
Pewujudan pusat perubatan dan penyelidikan

Visi
Hospital Queen Elizabeth akan menjadi pusat kecemerlangan yang menyediakan perkhidmatan perubatan yang berkualiti dan komprehensif, latihan dan penyelidikan yang dikendalikan oleh anggota yang profesional, cekap dan penyayang dengan menekankan kemuliaan insan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *